Bilgisayar Hurdaları Harddisk Hurdaları

Hurda Harddisk Üzerindeki Veri Güvenliği

Hurda harddiskler kullanım ömrünü tamamlamış harddisk sürücülerdir, kullanım dışı kalmaları birçok sebep ile olabilmektedir. Bunların en yaygın olanı kullanıldıkları bilgisayar sisteminin kullanım dışı kalması olarak gözlemlenmektedir. Yani harddisklerin hurda harddisk haline gelmesi en çok içerisinde bulunduğu ve veri depolama hizmeti sağladığı bilgisayarın kullanım dışı kalması ile olmaktadır. Buradan şu çıkarım doğru bir çıkarımdır, harddiskler kullanıldıkları bilgisayarlara göre daha uzun ömürlüdür. Evet doğru , harddiskler genel olarak kullanıldıkları bilgisayarlara göre daha uzun ömüre sahiptir.

Bunun birinci sebebi bilgisayarlar üzerindeki en kıymetli şey kullanıcının bilgileridir, harddiskler bilgisayarların birincil veri depolarıdır ve bilgi güvenliği açısından harddisklerin bozulması veri kaybına yol açacağı için harddisklerin bilgisayar donanımları arasında en düşük arıza oranına sahip olmaları düşünülerek tasarlanırlar ve bu arıza oranı hedefinde de oldukça yüksek başarıya sahiptirler. Harddiskler gerçektende her yıl milyonlarca satılan bilgisayarın tamamı incelendiğinde işlemcilerden sonra en az bozulan parçalar olarak göze çarpmaktadır.

Dizaynları gereği harddisklerin içerisinde 3 yada daha çok hareketli parça bulunur, bilgisayarlar içerisinde fanlar haricinde tek hareketli parça harddisk sürücülerin iç aksamlarıdır ve bilgisayarın çalışma esnasında çıkan seslerin bir kısmı harddiske aittir. Harddiskler yapı olarak manyetik veri depolama medyaları , okuyucu ve yazıcı kafa sistemleri , diskleri çeviren motor başta olmak üzere hareketli parçalara sahiptirler, bunların dışında muhafaza ve veri aktarım donanımları ve harddisk kontrol kartından oluşurlar. Günümüzdeki harddisk sürücüler boyut ve arabirimine göre değişkenlik gösterse de 5400 , 7200 , 10000 veya 15000 dakikada devir hızına sahiptirler, bu hız inanılmaz yüksek bir hızdır ve neredeyse bir yarış otomobilinin motor devir hızının üstünde bir hızla dönen bu parçalar o kadar sağlamdır ki 1 yılda toplam 100 gün çalışmış olan bir harddisk sürücünün yaptığı devir sayısı 10 yıl boyunca 100000 km kullanılan bir otomobilin motorunun dönüş sayısından kat kat fazladır. Bu inanılmaz yüksek hızda dönen parçalar bile bu kadar yüksek hareketliliğe rağmen bozulmazlar.

Harddisk mimarisinden bahsettikten sonra kullanım dışı kalma durumlarını da özetlemek gerekir, yukarıda belirttiğimiz gibi harddisk sürücüler en çok kullanıldıkları bilgisayarın kullanım dışı kalması ile harddisk hurdası haline gelirler ve bu en çok arıza , yetersiz performans veya yenileme sonucunda kullanım ömrünü dolduran masaüstü dizüstü ve sunucu bilgisayarları üzerindeki harddisklerin hurdaya ayrıldığı görülmektedir. Yani harddisk sürücüler hali hazırda çalışıyor durumdadır fakat ilgili bilgisayar hurdaya ayrıldığı için harddiskin çalışması da bir anlam ifade etmez ve harddsik de hurda harddisk haline gelir. Burada harddisk üzerindeki veriler risk altındadır, hurdaya ayrılan harddisk sürücü aslında sağlam ve çalışır durumdadır ve içindeki verilere erişilebilir durumdadır, harddisklerin hurdaya ayrılması durumunda bu verilerin güvenliği en önemli meseledir.

Hurdaya ayrılan ve çalışır durumda olan harddisk sürücülerin içerisindeki verilere kimsenin erişmemesi veya erişememesi konusunda önlem kullanıcının kendisinden başlamalıdır, çünki hurdaya ayrılan harddiskler diğer elektronik hurdalar ile beraber bir elektronik atık geri dönüşümü tesisine ulaştırıldıktan sonra harddisk sürücü içerisindeki veriye bir kişinin erişip erişelemediğini kimse bilemez, bu sebeple kullanıcı hurdaya ayrılan harddisk sürücüsünün içerisindeki veriye erişilmemesini temin etmelidir.

Birinci yöntem verilerin silinmesidir, özel teknikler yazılmı veya donanımlar kullanılarak silinen verilerin geri getirilmesi mümkün olabilmektedir. Bunun önlenebilmesi için veri imha yazılımları kullanılarak verinin geri getirilemez biçimde silinmesi hedeflenebilmektedir. Bu işlem kullanıcı tarafından veya elektronik atık geri dönüşümü tesisi tarafından yapılabilen bir işlemdir. Bu verinin yazılım veya donanım ile silinmesi işlemi disk silme , veri imha etme , disk wipe gibi isimler ile anılmaktadır. Bu işlemlerin tamamındaki mantık çalışır durumda olan harddisk üzerindeki verinin erişilemez biçimde silinmesidir, işlem sonunda harddisk sürücü çalışmaya devam eder ve yeniden kullanılabilir durumda kalır.

İkinci yöntem ise harddiskin fiziken zarar verilerek bertaraf edilmesini kapsar, bu işlemde harddisk kırılarak kullanılmaz hale gelir ve tam olarak bir elektronik atık olarak düşünülmelidir, fiziken parçalanarak kırılan bir harddisk üzerindeki veriye kimse erişemez. Bu işlem yapılırken harddisklerin kartları sökülür ve gövdeleri ile ayrı ayrı kırıcılarda 2 cm x 2 cm veya 1 cm x 1 cm den küçük parçalara ayrılır ve hurda haline gelir.

Manyetik alan ile bertaraf işlemi de yukarıdaki parçalama işlemine benzer biçimde harddisk sürücünün kullanılmaz hale gelmesini sağlayan bir işlemdir. Çok yüksek güçteki bir manyetik alan mıktanıslanma etkisi ile harddisk sürünün veri saklayan manyetik medyasını kullanılmaz hale getirir, bu sayede harddisk sürücü fiziken hasar görmez ama kullanımı da mümkün olmadığı yani bilerek ve istenerek arızalı hale getirildiği için veriye kimse erişemez.

Hurda harddisklerin delinme , bükülme , ezilme , fiziki darbe ile kullanılmaz hale getirilmesi gibi parçalama benzeri birçok işlem ile de kullanım dışı bırakılabilmesi mümkündür ve bu işlemlerin tamamı veri güvenliğini sağlamaktadır.

Şirketimiz her çeşit veri imha teknolojisine sahiptir, yazılım veya donanımla harddisk wipe ederek harddisklerin kullanılır durumda kalmasını sağlama , fiziki kırıcı ile harddisklerin parçalanarak imhası , delici ezici makine ekipmanları ile harddisklerin fiziki hasarlandırılarak kullanılmaz hale getirilmesi gibi olası her tür çözümü siz değerli müşterilerimize sunabiliyoruz.

Hurda Harddisk Üzerindeki Veri Güvenliği açısından hurdaya ayrılan harddisklerinize en azından sistem şifresi koymayı ve bir kaç defa format işlemi yaparak temiz duruma getirmeyi, kullandığınız işletim sistemi özelliklerinde varsa şifreli klasörler haline getirerek erişimi engellemeyi lütfen unutmayınız. Bizler sizlerin atıklarınızı emanet görerek hiçkimsenin erişemeyeceği bertaraf yöntemlerini uygularayak geri dönüşüm yapmaktayız fakat siz de veri güvenliğinizi koşulsuz sağlayınız.

Dilerseniz kamera kayıtlı fiziki bertaraf , dilerseniz seri numarası ve dijital imza sertifikalı veri imha işlemi , dilerseniz yetkili noter nezaretinde tek tek seri numaraları kaydedilerek veri imha işlemi sizler için yapabiliyoruz. Türkiye Asya Ortadoğu ve Avrupa ofislerimiz tüm bu işlemleri yapabilcek makina parkına ve eğitilmiş personele sahiptir. Her yıl tonlarca harddisk bu prosedürlerden geçirilerek tarafımızca bertaraf edilmektedir.

Her türlü veri imha , veri güvenliği özeni ile elektronik atık alımı ihtiyacınız için Avrasya Geri Dönüşüm görev başındadır, Lütfen bizi arayarak ihtiyacınızı belirtiniz, biz projelendirerek en zahmetsiz ve avantajlı yöntemi size sunabiliriz. Tüm toplu elektronik atıklarınız için lütfen bizi arayarak fiyat teklifi alınız 0 555 800 50 55