Bilgi Bilgisayar Hurdaları Elektronik Hurdaları

Elektronik Atık Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır ?

Elektronik Atık Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır Elektronik atık geri dönüşümü, elektronik geri dönüşümü veya e-atık geri dönüşümü, atık elektronik cihazları oluşturan bileşenlerinin ve ham maddelerinin sökülmesi ve ayrılması daha sonrada özel fiziki ve kimyasal işlemler yapılarak üretimlerinde kullanılan dünya elementlerinin geri dönüştürülmesi işleminin tamamı Elektronik Atık Geri Dönüşümü olarak kabul edilir.

1990’ların başındaki başlangıcından bu yana, artan farkındalık ve yatırım nedeniyle dünya çapında giderek daha fazla cihaz geri dönüştürülüyor. Elektronik geri dönüşüm, öncelikle değerli nadir toprak metalleri ve yetersiz tedarik edilen değerli metallerin yanı sıra plastik ve metalleri geri kazanmak için gerçekleşir. Bunlar saflaştırıldıktan sonra yeniden satılır veya yeni cihazlarda kullanılır, bu da döngüsel bir ekonomi yaratır. Bu tür süreçler, özel tesisleri ve binaları içerir, ancak evde veya sıradan bir işyerinde, hasarlı veya eskimiş bilgisayarların sağlam bileşenleri genellikle yeniden kullanılabilir ve bu da değiştirme maliyetlerini azaltır.

Geri dönüşüm, ağır metaller ve kanserojenler dahil olmak üzere tehlikeli atıkların atmosfere, çöplüklere veya su yollarına girmesini engellediği için çevre dostu kabul edilir. Elektronik, üretilen toplam atığın küçük bir kısmını oluştursa da, çok daha tehlikelidir. Aletlerin sürdürülebilir bir şekilde elden çıkarılmasını zorunlu kılmak ve teşvik etmek için tasarlanmış katı yasalar vardır ve bunların en dikkate değer olanı Avrupa Birliği’nin Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipman Yönergesi ve Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilgisayar Geri Dönüşüm Yasasıdır.

Türkiyede de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gerekli çevre izinleri ve lisanslarını almış AEEE Atık Elektrikli Elektronik Eşya geri dönüşüm tesislerinin dünyaya paralel bir şekilde elektronik atık geri dönüşümü faaliyetleri yürütmesini denetler ve destekler.

Elektronik Atık Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır ?

Kısaca anlatmak gerekirse elektronik cihazların tamamı elektronik atık geri dönüşümünün girdileri olarak kabul edilir ve her çeşit elektronik cihaz belirli bir kullanım ömrüne sahiptir. Bu ömür üretici tarafından teorik olarak belirlenir ama gerçek ömür bu tanımlanan ömürden kısa yada uzun olabilmektedir. Gerçek kullanım ömrü ürünün satınalınarak kullanılmaya başlanmasından itibaren başlayan ve kullanımının bittiği zaman son bulan dönemi kapsar. Yani insanın ilgili elektronik cihazdan net olarak faydalandığı süre elektronik cihazın kullanım ömrüdür.

Bu ömür belirli cihazlarda 10 yıldan fazla iken bazı cihazlarda yalnızca birkaç yıl kadar sürmektedir, bunun sebebi cihazın karakteristiği , dayanıklılığı ve ilgili cihaz kategorisindeki değişim ve ilerleme sıklığı ile izah edilebilir. Kısaca anlaşılır olması açısından çok belirgin bir örnek vereceğiz Buzdolapları son 20 yılda genel olarak çok büyük bir değişim göstermedi ve en temel farklılık genel olarak beyaz renk yerine parlak yada mat metal tonlarına geçilmesi ve daha az enerji tüketiyor olmaları olarak özetlenebilir ve bu farklılık insan hayatında çok da büyük bir değişiklik yapmadı ve son 20 yılda insanların çok büyük kısmı buzdolabını değiştirme ihtiyacı dahi hissetmedi. Yalnızca yeni buzdolabı alan kişiler güncel teknoloji imkanlarından faydalanan bir ürün aldı ve hayatına devam etti. Buradan buzdolaplarındaki gelişim hızının genel elektronik cihazların en az gelişen kısmında olduğunu düşünmek hiç de yanlış bir yorum olmaz.

Dizüstü bilgisayarları düşündüğünüzde ise yaklaşık 5 yıl önce alınan ve en yüksek performans öğreleri olan işlemci ve grafik kartını taşıyan bir üst seviye dizüstü bilgisayar bile günümüzdeki multimedia ve oyun ihtiyaçları karşısında yetersiz kalmaktadır. Bu noktada da belirli elektronik cihazların değişim ve gelişim hızının ne kadar başdöndürücü seviyeye ulaştığını gözlemleyebiliyoruz.

Teknolojik gelişimin hızlı olduğu masaüstü bilgisayar , sunucu sistemleri , dizüstü bilgisayarlar , tabletler ve cep telefonları gibi bilişim ürünleri grubuna giren elektronik cihazlarda değişim ve gelişim hızı çok yüksek olduğundan kullanım ömürleri kısadır.

Teknolojik gelişimin ve değişim hızının düşük olduğu elektronik cihazlar ise beyazeşyalar , mutfak ve pişirme üniteleri , televizyon ve görüntüleme cihazları hariç kişisel elektronik cihazlar ve sağlık elektroniği olarak karşımıza gelmektedir. Siz yeni bir çamaşır makinası alma kararını ancak çamaşır makinanız bozulduğunda ve tamir masrafı yeni bir cihaz değerinin üçte birini geçtiğinde düşünmeye başlarsınız yada halen çalışan tansiyon ölme aletinizi değiştirmeyi aklınızın ucundan bile geçirmezsiniz, öyle değilmi.

Bu örnekler kullanım ömrü nün kullanıcının yeterli memnuniyet ile kullanabileceği ömrü ifade etmektedir.

Ayrıca bir kullanım ömrü bitiş noktası daha vardır bu da arızalanma ve kullanılmaz hale gelme durumudur.

Elektronik Cihazların tamamı elektrik enerjisi tüketerek insan faydasına bir işlev üstlenen cihazlardır ve mümkün olan en düşük maliyetle mümkün olan en makul dayanıklılık ile kullanıcıya en düşük fiyat uygulanarak ulaştırılmaya çalışılmaktadır çünki her çeşit elektronik cihazı üreten ve satan onlarca marka vardır ve tüketici sayısı belirlidir, tüm markalar en çok insana ulaşmak için en ucuza üretilebilen makul ömüre ve dayanıklılığa sahip ürünü tasarlar ve satar. Bu ürünler tasarlanırken on yıllarca çalışması hedeflenmez, çünki kullanım ömürleri o kadar uzun değildir ve o kadar uzun süre çalışsa bile kullanıcının o kadar uzun süre dayanacak bir elektronik cihaza ihtiyacı yoktur. En makul fiyat ile makul süre çalışacak ve beklentiyi karşılayacak bir ürün kullanıcının tercihi olacaktır. 500$ bir ücret ile 5 yıl boyunca çalışarak işini yeterli biçimde görecek bir elektronik ürün yerine 2000$ vererek 20 yıl çalışacak bir ürün almayı neredeyse kimse tercih etmez, çünki 500$ a aldığı üründen 5 yıl faydalandıktan sonra bir 500$daha vererek çok daha yüksek teknolojiye sahip daha güncel ve yeni garanti haklarına sahip daha iyi bir ürünü yeni bir dönem kullanmak üzere satınalmayı tercih eder, bu doğal ve doğru bir seçimdir.

İşte tam da bu sebeple en uygun satınalma değeri ile makul süre dayanabilecek ve ihtiyacı karşılayan elektronik cihazın alınması en doğru tercihtir ve tüketiciler de elektronik ürün tüketme deneyimleri neticesinde doğru tercihin bu olduğuna karar vermektedir.

Bu sebeple üreticiler de çok uzun yıllar çalışacak çok pahalı ekipmanlar tasarlamak yerine makul süre çalışacak , ihtiyacı üst seviyede gören en ekonomik ürünleri tasarlayıp sunmaya çalışırlar.

Elektronik Atık Geri dönüşümü de temel girdi olarak bu kullanım ömrünü tamamlamış cihazların dünya genelinde toplanması , ayrıştırılması ve geri dönüşümlerinin yapılması işinin toplam sürecinin adıdır.

Tüm yüksek hacimli elektronik atıklarınızın çevrenin korunması için ulusal ve uluslararası tüm gereklilikleri sağlayan tesisimiz tarafından satınalınarak geri dönüşümünün yapılarak ekonomik değer kazanması için lütfen bizi arayarak fiyat teklifi alınız 0 555 800 50 55