Elektronik Hurdaları

Hurda Anakart Altın Çıkarma

Hurda Anakartlardan Altın Çıkarma işlemi gerçektir, evet hurda anakartlar içerisinden altın çıkarılabilir fakat bu internette veya başka kaynaklarda anlatıldığı gibi basit eritme çökertme prosedürleri ile kolaylıkla yapılabilen bir işlem değildir. Bu konu işe uzman olmayan kişiler tarafından hem fazla önemsizleştirilmekte , hem basite indirgenmekte hemde olağanüstü bir gelir vaadettiği düşünülmektedir. Bu yaklaşımların tamamı yanlıştır. Sizlere doğrulardan bahsedeceğiz;

Hurda Anakartlar içerisinde altın varmıdır ? Evet vardır hemde sadece altın değil yüksek sınıf elektronik atıklar içerisinde altın gümüş platin paladyum kıymetli madenlerine rastlanmaktadır. Bunlar kiloda mikron tonda gram seviyesindedir, internetten erişebildiğiniz bilgilerin tamamı asılsızdır.

Hurda anakartlar çok fazla altın gümüş paladyum platin içerirmi ? Hayır içermez yüksek verimli kartlar bile kilo da mikron yada tonda gram seviyesinde kıymetli madenler içerir. Yani hiçbir atık türünde 1 kiloda toplam 1 gram kıymetli maden yoktur, Tonunda 10 gram kıymetli maden bulunan elektronik atıklar bile sınırlıdır. Elektronik hurdaların içerisinde yalnızca eser miktarda kıymetli maden bulunur. Yani 1 tonda gramlar seviyesindedir. 1 Ton elektronik atıkta 1 Kilo Altın bulunsa 1 ton elektronik kart hurdası 500000 TL değere ulaşacaktır, çoğu elektronik kart için bırakın hurda değerini satınalma değerinden bile yüksektedir bu rakam.

Elektronik atıkların değerini hesaplarken şu mantığı kafanızdan çıkarmayınız , elektronik atıkların yalnızca %5 lik kısmı bakır değerinden daha kıymetlidir, kalan tüm %95 elektronik atıkların değeri bakır elementinin değerinden ucuzdur. Yani karışık olarak toparlanmış 1000 kilo elektronik atık 1000 kilo bakırdan her zaman çok çok daha düşük değere sahiptir.

Elektronik atıkların çok yüksek değerlere ulaşan türleri evet vardır ama bu türler toplam elektronik atıkların toplam hacmine göre %0,5 den azdır.

Altın Gümüş Platin veya Paladyum Çıkarmak çok kolaydır ? Hayır değildir bunu size söyleyenler bir tür asit ile eritilip çökertilerek herşeyin çıkarılabildiğini iddaa ederler fakat yanılırlar, çünki kıymetli madenlerin büyük kısmını eritebilseler de geri kazanamazlar, geri dönüşüm işlemi esnasında kayıplar oluşur. Kazandıkları oranları ile değerlendirdiklerinde elektronik atığın satınalma değerine bile ulaşamazlar. Bunun sebebi yüksek kayıp oranı , geri dönüşüm işleminin maliyeti ve elementlerin saflaştırılamamasıdır.

Elektronik Atık işiyle uğraşanlar inanılmaz yüksek miktarda para kazanırlar ? Bu bilgi de yanlıştır çoğu sektöre göre çok düşük kar marjları varıdır. Genel olarak hurda sektöründeki kar marjları tüm toptan ve perakende sektörlerine göre daha düşüktür.

Doğrulardan bahsetmek gerekirse ;

Elektronik atıklar içerisinde 20 kadar dünya elementi saf veya alaşım olarak bulunur , en çok bulunan elementler demir bakır aluminyumdur. Karşımıza gelebilen kıymetli madenler altın gümüş platin ve paladyumdur. Genel olarak hiçbir elektronik atık içerisinde %20 den fazla ağır metal %0,01 den fazla kıymetli maden bulunmaz. Yani 1 ton elektronik atık içerisinde en çok 200 kg ağır metal toplam ağırlığı yani demir bakır kurşun aluminyum vb metal sınıfı elementler ve 100 gram kıymetli maden nadir metal sınıfı elementler altın gümüş platin paladyum toplamı bulunabilir.

Amatör olarak geri dönüşüm yapmaya çalışanlar elektronik atık tesislerinin satınalma fiyatlarına yakın bir geri dönüş alamazlar bunun sebebi tüm elementleri geri dönüştüremezler, kayıp oranları yüksek seviyededir, yani elementlerin çoğunu kimyasal işlemlerde kaybederler ve toplam ekonomik değeri incelediklerinde zarar ederler. Yani elektronik atık tesislerinin 100 liraya aldığı bir malı kendi imkanları ile geri dönüşüm yapan bir kişi 100 TL elde edemez, bu üzücüdür ama gerçektir. Tüm elektronik atık geri dönüşüm tesisleri tüm elektronik atıkları bu konuda uzmanlaşmış rafineri tesislerinde geri dönüşüm yaptırarak gelir elde ederler. Kimya metalurji bilimleri ışığında ve özel sistemlerle sadece belirli sınıf elementlerin geri kazanımı için dizayn edilen fabrikalarda özel fiziki ve kimyasal işlemler gerçekleştirilerek tüm geri dönüştürülebilir elementler geri kazanılır ve ekonomik değerlerine ulaşılır. Amatör olarak düşük maliyet ve yüksek verimlilikte toprak elementlerinin ve nadir metallerin geri kazanımı mümkün değildir. Hiçbir zaman aynı maliyet ve aynı sonuca ulaşılamaz ve zarar edilir.

Bu sebepler ile internet üzerinden ulaşacağınız bilgilere kanarak elektronik atıkları kendi imkanlarınız ile geri dönüşüm yapmaya çalışmayınız, hem beyhude bir uğraş , hem maddi zarar hemde çevre açısından yoğun kirlilikten başka bir neticeye ulaşma ihtimaliniz ne yazıkki yoktur.